home   producties waarbij ik meezong, of nog ga zingen


Saint-Saëns Requiem

Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef zijn Requiem tijdens een verblijf in Zwitserland in 1878 in opdracht van een vriend. Koor en solisten wisselen elkaars indringende smeekbeden af. Het hoorbare verdriet in dit Requiem krijgt een extra lading als we weten dat hij korte tijd later zijn beide zoons verloren heeft.

O.l.v. Louis Buskens

Elvire Beekhuizen, sopraan, Florieke Beelen, alt, Guy Cutting, tenor, David Visser, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Vrijdag 4 mei 2018 21.00 uur
Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam

lamentaties
Spaanse passiemuziek rond 1600 van Ruimonte, Da Victoria en Lobos

Het programma ‘Lamentaciones’ bestaat uit gezangen uit de Donkere Metten, drie speciale momenten in de Goede Week.
Hoewel deze diensten zeer intiem en ingetogen zijn, is de muziek van een stralende perfectie,
hoogtepunten van de Iberische laat-Renaissance.
De tekst komt van de profeet Jeremias, beklaagt de verwoesting van Jeruzalem en is verdeeld over drie keer drie “lezingen”.
Van de Witte donderdag en Goede vrijdag zingen we steeds drie lezingen van één componist (Ruimonte resp. Victoria),
van de stille zaterdag een samenstelling uit werk van Lobo, Morales en Vásquez.


posterontwerp: Jos den Dikken


De Avond van de Filmmuziek

Een spectaculaire concertbelevenis in het teken van memorabele filmmuziek.
27, 28 februari en 1 maart 2018 vierden we de filmmuziek drie avonden op rij in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam.

metamorfosis
'Metamorfose'
17 en 18 februari 2018

In het programma Metamorfose zong Vrouwenkoor Nordlys nieuwe, verrassende koormuziek gebaseerd op oude bronnen. Ook stond het fenomeen metamorfose in het leven zelf centraal. Het leven verandert immers voortdurend: bij het vinden of verliezen van je grote liefde, in de uitvoering van rituelen en zeker als de dood dichterbij komt. Of is ons leven meer zoals de klei van een pottenbakker? Elke dag een beetje veranderend van vorm?

Het programma Metamorfose bestond uit een mooie combinatie van liederen uit Scandinavië en andere streken, deels religieus en deels seculier. Op het programma staat onder meer werk van David Lang, Paul Fowler, Ola Gjeilo, Bo Holten, Meredith Monk en Philippe Hersant, met op fagot Marije van der Ende. De solopartijen worden door leden uit het koor zelf gezongen.

Beluister enkele fragmenten:

Fowler, Olsen, Holten-Codax-Holten, Willis, Hersant


Mahler 8

De ‘Symphonie der Tausend’, zo staat de Achtste Symfonie van Gustav Mahler bekend. Het is een megaproductie die zelden uitgevoerd wordt.

Orkest: Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen
Koren: Philips Philharmonisch Koor, Toonkunstkoor Utrecht, Vocaal Talent Nederland en het Nederlands Concertkoor
Solisten: Maartje Rammeloo - sopraan 1,  Lisette Bolle – sopraan 2, Laetitia Gerards – sopraan 3,
Leonie van Rheden – mezzosopraan 1, Carina Vinke – mezzosopraan 2,
Frank van Aken – tenor, Martijn Sanders – bariton, Jaco Huijpen  – bas

Zondag 26 november -TivoliVredenburg Utrecht
Donderdag 30 november - Concertgebouw Amsterdam
Vrijdag 8 december en Zaterdag 9 december - Muziekgebouw Eindhoven


durufle
Duruflé Requiem

Eén van Maurice Duruflé’s meesterwerken is het Requiem, dat hij in 1947 componeerde ter nagedachtenis aan zijn vader. Hoewel Duruflé het baseerde op gregoriaans gezang uit de dodenmis, is zijn muziektaal stevig in de twintigste eeuw verankerd.

Dirigent Rick Muselaers

Solisten:
Barbara Kozelj, mezzosopraan, Robbert Muuse, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Dominicuskerk, Amsterdam
Donderdag 4 mei 2017


Felix 50!
Dirigent en componist Felix van den Hombergh viert op 12 & 13 november 2016 zijn 50ste verjaardag: feestconcerten met bijzondere programmering met groots bezette koorwerken van Giovanni Gabrieli, Igor Stravinsky en Felix van den Hombergh zelf. Een unieke samenwerking tussen de Amsterdamse Cantorij, Coro Encanto, Doulce Memoire, FeniX, Projectkoor 023 en het VU-orkest zorgt voor heel bijzondere concerten! En speciaal voor deze gelegenheid schrijft Felix zelfs nog een nieuwe compositie waarin alles samenkomt: 120 zangers, veel blazers, harp, lage strijkers, twee vleugels en slagwerk. Dus: kom op 12 of 13 november luisteren en laat u imponeren door deze bijzondere muziek!
Het uitvoeren van de Psalmensymfonie van Stravinsky is zijn lang gekoesterde wens, die door deze samenwerking eindelijk in vervulling gaat. Bewondering voor deze eigenzinnige componist inspireerde Felix – ook qua bezetting – bij het schrijven van zijn eigen composities. En zo klinkt Stravinsky in dit hele concert door…

UITVOERENDEN
Amsterdamse Cantorij, Coro Encanto, Doulce Memoire, FeniX, Projectkoor 023 en VU-orkest o.l.v. Felix van den Hombergh

PROGRAMMA
Giovanni Gabrieli (ca. 1555-1612)– Magnificat a 17, Felix van den Hombergh (1966)– Algoritmos, - Sinfonia Corale III (Neţuns),
- Then Shall You Truly Dance!, - 50-st (premiere), Igor Stravinsky (1882- 1971)-,  Psalmensymfonie

posterontwerp : Jos den Dikken


Orff – Carmina Burana
Carmina Burana van Carl Orff is gebaseerd op middeleeuwse teksten waarin het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven wordt bezongen. Het is één van de meest uitgevoerde werken van de 20e eeuw. Wie kent niet ‘O Fortuna’, een onvergetelijk stuk dat al in vele films, commercials, en als basis voor moderne hits is gebruikt? Het stuk is krachtig en opzwepend met voortstuwende ritmes. Wij zongen het in de originele versie met twee vleugels en slagwerk.
Nederlands Concertkoor
o.l.v. Louis Buskens
Lenneke Ruiten – sopraan, Jan-Willem Schaafsma – tenor, Martijn Sanders – bariton, Thom Janssen – vleugel, Emiel Janssen – vleugel
Nieuw Vocaal Amsterdam o.l.v. Caro Kindt
Slagwerkensemble – Hans Zonderop, Esther Doornink, Joeke Hoekstra, Paula Brouwer, Gorka Catediano, Jennifer Heins
22 en 23 oktober 2016
2016

Het Nederlands Concertkoor is één van de deelnemers aan dit bijzondere benefietconcert Concert Voor Duchenne dat plaats heeft op 10 juni 2016 in de Grote Zaal van het Concertgebouw.
Deelnemers: Philharmonie Zuidnederland olv Per-Otto Johansson - Lucas & Arthur Jussen (piano) - Simone Lamsma (viool)- Barbara Kozelj (mezzo-sopraan)- Het Nederlands Concertkoor olv. Louis Buskens
 
Het programma: Grieg: Peer Gynt Suite nr. 1- Mozart: Pianoconcert voor twee piano's K365- Fauré: Cantique de Jean Racine- Fauré: Pavane voor koor- Rachmaninov: Vocalise voor viool- Saint-Saëns - Mon coeur s'ouvre ŕ ta voix (uit de opera Samson et Dalila)- Sarasate: Carmen fantasie- Bizet: Habanera (uit de opera Carmen)


Het was een zonnige dag - het was een junidag... Zo begint het uitbundige en tegelijkertijd dromerige lied 'Kärlekens musik' (liefdesmuziek) van Carl-Bertil Agnestig. Dit lied is onderdeel van het voorjaarsprogramma van 2016 van Vrouwenkoor Nordlys. Het programma staat geheel in het teken van de lente, de zomer en de lange, lichte dagen. de wereldpremičre van het prachtige 'He wishes for the cloths of heaven' van de jonge veelbelovende componist Evelin Seppar.
Het concert is een mooie mengeling van romantische koormuziek van bijvoorbeeld dč Noorse componist Edvard Grieg en volkse Zweedse muziek, zoals die van Oscar Lindberg, en intrigerende hedendaagse klankwerelden van de eerder genoemde Agnestig, Per Gunnar Petersson en Maria Löfberg. Het iconische Zweedse gedicht 'Det är vackrast när det skymmer' ('het is het allermooist als het schemert') zingt het koor in een ontroerende toonzetting van Kaj-Erik Gustafsson.
Speciale vermelding verdienen de twee liederencycli van Gustav Holst: de Rig Veda-hymnen en 'Eastern Pictures'. Hier levert de combinatie harp/vrouwenkoor mysterieuze associaties op met mythes en rituelen uit vervlogen tijden. Gustav Holst - bekend van zijn meesterwerk 'The Planets' - was geboren en getogen Engelsman, maar zijn voorouders kwamen uit Zweden en Letland.
Het titellied 'Salut printemps' is van Claude Debussy en past qua sfeer bij de werken van Holst: het dateert uit ongeveer dezelfde tijd en heeft een soortgelijke impressionistische inslag. Een uitvoering met harp in plaats van - meer gebruikelijk - met piano maakt de uitvoering van Nordlys bijzonder.

11 juni,  Oosthuizen-12 juni, Amsterdam


Al–Andalus

Sefardisch, Arabisch en christelijk: sprankelende & melodieuze muziek!

Sefardische, Arabische & christelijke muziek: een mix van culturen in het Spanje van de 13e/14e eeuw. Oude én hedendaagse arrangementen met én zonder Arabische instrumenten en zang. Sprankelend, soms melancholiek, altijd melodieus!


Fauré, Requiem

4 mei 2016 21.00 uur
Amsterdam, Oude Lutherse Kerk

Dirigent: Louis Buskens

Uitvoerenden
Irene Verburg, sopraan
Marcel van Dieren, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Op 4 mei, Dodenherdenking, zongen wij in een overvolle Oude Lutherse Kerk in Amsterdam het Requiem van Fauré. Het publiek was diep ontroerd en zeer enthousiast. Na het concert donken wij in de sfeervolle Tetterodezaal een glaasje met elkaar.
Als toegift voor een muisstil en aandachtig publiek zongen wij van Fauré ook Cantique de Jean Racine, door hem geschreven op negentienjarige leeftijd.

Zon 31 jan 16:00 - in de Cultuurkoepel van Heiloo
Zat 6 feb  20:15 - Remonstrantse Kerk Haarlem
Zon 7 feb 15:00 - Janskerk/Noord-Hollands Archief Haarlem

Gesualdo
    Io tacerň - Mentre gira costei -  Ecco, morirň dunque - I Gioite voi col canto - Itene, o miei sospiri - Dolcissima mia vita - Languisce al fin
Hindemith
    An eine Tote - An einen Schmetterling - Magisches Rezept - Es bleibt wohl
Gesualdo
    Beltŕ, poi che t'assenti - Tu piangi, o Filli mia - O dolce mio tesoro - Giŕ piansi nel dolore

posterontwerp : Jos den Dikken
2015

Gioacchino Rossini, Petite Messe Solennelle

28 november 2015 Maarssen, Heilig Hartkerk
29 november 2015 Amsterdam, Concertgebouw

Dirigent  Louis Buskens

Met medewerking van
Lenneke Ruiten (sopraan)
Barbara Kozelj (mezzo-sopraan)
Bernard Loonen (tenor)
Frans Fiselier (bariton)
Thom Janssen en Emiel Janssen (piano)
Geert Bierling (harmonium)


december 2015 -  VIAGEM BRASILEIRA
Braziliaanse reis: van lome swing tot gekruide ritmes, m.m.v.
 Luiz Perillo (percussie) & Flores Brancas (berimbau en zang)

 Een cocktail van klassiek georiënteerde muziek van o.a. Heitor Villa-Lobos en Francisco
 Mignone, gearrangeerde ritmische volksmuziek van o.a. Fernando Moura en Enrico Nery,
 maar ook nummers van populaire componisten zoals Gilberto Gil. Met percussie!

 11 en 13 december in de Engelse kerk en Uilenburger Synagoge


Het wonderschone noorderlicht - Aurora borealis - is voor velen bekend, maar niet iedereen weet van hetzelfde fenomeen op het zuidelijke halfrond: Aurora Australis. In dit programma legt vrouwenkoor Nordlys ('noorderlicht' in het Noors en Deens) met werk van hedendaagse componisten, een verbinding tussen de twee hemisferen.
Uit het noorden zingt Nordlys uitdagend en wonderschoon werk van onder meer Marianne Reidarsdatter Eriksen (Noorwegen), Einojuhani Rautavaara (Finland) en Bo Holten (Denemarken). Uit het zuiden, uit Australië, staat werk van Stephen Leek en Sarah Hopkins op het programma.
Het koor werkt samen met de Nederlandse dichteres Kira Wuck, die een Finse moeder en een Indonesische vader heeft en zelf dus de 'vleesgeworden' verbinding tussen noord en zuid is. Zij voelt zich vooral thuis in de noordelijke melancholie van Finland, wat aan haar gedichten te merken is. Twee van haar gedichten worden in liedvorm ten gehore gebracht door het koor (composities van koorlid Ymkje de Boer) en en Kira Wuck draagt ook voor uit eigen werk.
9 oktober 2015 in Utrecht (Pieterskerk)  -11 oktober 2015 in Amsterdam (Engelse kerk).


Dit jaar wordt de wereldberoemde opera Otello van Giuseppe Verdi uitgevoerd door het maar liefst 200 man tellende gezelschap van Weekend Opera Utrecht (WOU). Een compleet symfonieorkest, het Nederlands Concertkoor aangevuld met projectzangers en het Kinderkoor van de Zangschool Utrecht vullen het podium voor deze bloedstollende klassieker. Professionele solisten vervullen de hoofdrollen en Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp vertelt het verhaal bij de muziek. Dit spektakel staat onder leiding van dirigent en initiatiefnemer Jan van Maanen.
Chant des Oiseaux
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is: een zomers en elegant programma met voornamelijk Franse muziek. Met medewerking van Liesbeth Vreeburg op harp, het instrument waar vele Franse componisten muziek voor schreven.
We gaan in dit programma op zoek naar die typisch Franse klank in zowel wereldlijke als religieuze muziek van componisten als Duruflé, Poulenc, Ravel en Debussy. Verder romantische composities van Fauré en Saint-Saëns. Soms ‘versterkt’ met harp.
Ook duiken we de renaissance in: Janequin met zijn levendige en veelkleurige werken als Chant des Oiseaux en La Guerre. Maar we laten de Spaanse componisten zeker niet links liggen! We zingen een ensalada van Mateu Fletxa en een deel uit de Missa da Victoria van Tomás Luis de Victoria. Deze twee componisten waren immers zeer geinspireerd door de werken van Janequin en zijn tijdgenoten.
                                                     
13 juni  2015 Engelse kerk, Amsterdam
14 juni  2015 Buiksloterkerk, Amsterdam

in de zomer van 2015 hebben we dit programma ook in enkele kerken in Zuid Frankrijk ten gehore gebracht

         
     
Op 21 en 22 maart 2015 werkt het Nederlands Concertkoor in Luik mee aan het festival "Guerre(s) et Paix". We zingen de Negende Symfonie van Beethoven (Ode an die Freude) met het Orchestre Philharmonique Royal de Ličge onder leiding van dirigent Christian Arming.


2 en 4 mei, concertgebouw
Sjostakovitsj - Vijfde symfonie in d, op. 47
Kox - Anne Frank Cantate 'A child of light'

Nederlands Philharmonisch Orkest
Nederlands Concertkoor
Antony Hermus - dirigent

2014

um INVERNO QUENTE
maar vooral een verrassend Portugees winterprogramma!
Sfeervol en warm, zoals u van Coro Encanto gewend bent.
Met liederen over liefde & dood en enkele
kerstgezangen.
Van motet tot volkslied, van saudade tot uitbundig, van 16e tot 20e eeuws.
Alles a capella gezongen in verschillende bezettingen.
 Met componisten als Carrapatoso, Lopes-Graça en Cardoso

 Uilenburger Synagoge
en Engelse Kerk


bekijk

vespers
Vigilie opus 37, Sergei Rachmaninoff
 Nederlands Concertkoor
  o.l.v. Louis Buskens.

De Vigilie is muziek uit de Russisch-orthodoxe kerk, in 1915 door Rachmaninoff geschreven,
maar bijna nooit in de liturgie uitgevoerd.
Het bestaat uit 15 delen,
waarvan de eerste zes de eigenlijke 'Vespers' zijn.
Het wordt beschouwd als een van de mooiste Russische koorwerken ooit geschreven.

Zaterdag 29 november 2014(Uitverkocht) De Duif, Amsterdam
Zondag 30 november 2014, St. Bavokerk, Haarlem


flyer


CANTANDO de PIANOS
is een afwisselend programma met 19e- en 20e-eeuws repertoire afkomstig uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika en heeft het karakter van een spectacle coupé. De piano speelt een belangrijke rol in dit concert: die begeleidt ons, en doet dat soms op een heel eigenzinnige wijze [Tadeu Duarte].

Wij brengen een gevarieerd programma met intieme én uitbundige muziek: een kabbelend gondellied uit Italië, Andalusische klanken, een 19e-eeuws Frans madrigaal en liederen over mulatten en creolen. We zingen over de broeierige noordenwind in Argentinië, over melancholie en natuurlijk over de liefde!
Belangrijkste componisten zijn:
Carlos Guastavino, Gabriel Fauré,
Manuel Oltra, Gioacchino Rossini,
Xavier Montsalvatge en Francesc Vila.
Van sommige componisten zingen we zowel begeleide werken als a capella-stukken.

Ik zing de solo: Canción de cuna para dormir a un negrito van XAVIER MONTSALVATGE

Oranjekerk
  enEngelse kerk11, 13 mei 2014  Berlioz -
 Requiem ‘Grande Messe des Morts'
Nederlands Philharmonisch Orkest
, Marc Albrecht, Projectkoor Conservatorium van Amsterdam, Nederlands Concertkoor, Boudewijn Jansen,VU Kamerkoor, Tomislav Mužek
Het Concertgebouw, Amsterdam

De opdracht voor een dodenmis voor de soldaten die waren omgekomen tijdens de Juni-revolutie in 1830
zette Hector Berlioz in vuur en vlam.
Zijn Grande Messe des Morts overtrof alles wat tot dan toe gecomponeerd was en kan nog steeds wedijveren met de Achtste symfonie van Gustav Mahler, een ander kolossaal werk voor solisten, koor en orkest met de bijnaam Symfonie der Duizend.

recensies
Trouw : "Compliment voor de straalkracht en het uithoudingsvermogen van de zangers, die in de lange anderhalf uur geconcentreerd én alert bleven."
"Dit is was een triomf voor Albrecht en de zijnen. Imposant, imponerend én recht uit het hart."
Telegraaf: "bewonderingswaardig hoe [de koorleden] hun bewerkelijke partij vaak zuiver en steeds met grote inzet vertolken."
NRC: "Onder [Marc Albrechts] analytische benadering bleef een indrukwekkende transparantie bestaan in het gigantische orkest en combinatiekoor"

radio-opnameposter eton


Het Koorboek van Eton
is een verzameling prachtige manuscripten met Latijnse liturgische muziek gecomponeerd in de laat 15e eeuw door verschillende Engelse componisten, die dagelijks op het Eton College werden uitgevoerd.
Het bijzondere is dat een deel van deze muziek de Reformatie heeft overleefd.
Het bestond uit 92 motetten (waarvan er 28 verloren zijn gegaan), en een Mattheus-passie.
In de 20e eeuw is deze muziek opnieuw uitgegeven in ‘normaal’ notenschrift. De stijl van de stukken is doorgaans rijk versierd, meestal vijfstemmig,
maar ook uitlopend tot negenstemmig.

Salve Regina, van Robert Haycomplaynt, Stabet Mater Dolorosa, van Richard Davy, Gaude Flore Virginale, van Edmund Turges, Magnificat (Regale), van Robert Fayrfax,
Gaude Rosa Sine Spina, van Fawkyner

posterontwerp: Jos den Dikken
recensie
2013

nadal
NADAL
een sfeervol en gevarieerd Catalaans kerstconcert!
16e eeuws én hedendaags, ingetogen én uitbundig!

Uit de renaissance een aantal werken in het Spaans, onder andere de ensalada ‘La Justa’ van Mateo Fletxa. De ensalada (letterlijk: salade) is een populaire liedvorm uit de 16e eeuw (vooral gebezigd door Fletxa) waarin coupletten in verschillende talen en stijlen en met wisselende versvormen elkaar in snel tempo afwisselen. In deze ensalada wordt de komst van de Messias voorgesteld als een steekspel, waarin de duivel wordt verslagen.
 
Daarnaast prachtige bewerkingen van traditionele liederen in het Catalaans door hedendaagse componisten, zoals Federico Mompou, Manuel Oltra en Pablo Casals.

Ik zing de solo : Nadala tortosina  van Carles Guinovart

Vrijdag 13 december  Engelse Kerk, Begijnhof, Amsterdam
Zondagmiddag 15 december  Engelse Kerk, Begijnhof, Amsterdam


slava
SLAVA
Crea Orkest
Bas Pollard - dirigent
Julia Westendorp - sopraan, Wieke van Wingerden - alt, Eric Reddet - tenor,
Vitali Rozynko - bas/bariton, Matthias Havinga - orgel
Nederlands Concertkoor | Vocalise |Slava!-projectkoor

Het project Slava! werd door het Crea Orkest organiseerd
ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van dirigent Bas Pollard.

23 november Elandstraatkerk, Den Haag
28 november Nicolaďkerk, Utrecht
30 november Concertgebouw, Amsterdam
Het AVRO programma 'Join the Beat' zond beelden uit van de repetitie in Den Haag.


carmen
15 september 2013 Carmen van Georges Bizet
Vredenburg Leidsche Rijn


Weekend Opera Utrecht , Dirigent - Jan van Maanen
Carmen - Ingrid Stijsiger, Don José - Morschi Franz, Micaëla - Jasmin Besig,
Escamillo - Arjan Man, Frasquita -  Mirjam Lo Tam Loi, Mercédes - Mieke Doeschot
Dancaďro, Morales - Sinan Vural, Zuniga - Frits Karskens, Le Remendado - Reinout Eeckhout
Kinderkoor Zangschool Utrecht
Nederlands Concertkoor


beethoven


Beethoven - Negende symfonie
Residentie Orkest, Nederlands Concertkoor, Lawrence Renes - dirigent
Emma Vetter - sopraan, Kai Rüütel - mezzosopraan,
Frank van Aken - tenor , Juha Uusitalo - bariton

28 augustus - Dr. Anton Philipszaal, Den Haag
31 augustus - Concertgebouw, Amsterdam

Algemeen Dagblad, 29-8-2013: "En een feest werd het, vooral door het voortreffelijk zingende Nederlands Concertkoor".


flyer


2013 - Il Festino

Een vrolijke komedie door Coro Encanto, een rapper en instrumentalisten
Op 1 & 2 juni 2013 voerde Coro Encanto in de Amstelkerk
de madrigaalkomedie Il Festino nella sera del Giovedí grasso avanti Cena
van Andriano Banchieri uit.

m.m.v
Joon (rapper), Annegret Hoffmann & Lilia Slavny (viool) , Ania Katynska (cello), Johannes Terpstra (slagwerk), Arjen Verhage (theorbe) en Liesbeth Vreeburg (harp)
Regie: Wendy van der Brugge

Decor en Rekwisieten : Jos den Dikken

missa aretina    Fraai barokwerk dat zal worden uitgevoerd in 
koorbezetting ondersteund door professionele barokmusici,
waarbij solistische passages door koorleden zullen worden verzorgd.
    Bijzondere compositie die zelden door een amateurkoor in Nederland wordt uitgevoerd
   Uniek werk in de muziekgeschiedenis, door bezetting: driekorig/11-stemmig voor koor,
en met vierde instrumentaal koor
(en dan zelfs in zekere zin 16-stemmig met 2x viool, cello, 2x clarino en Basso Continuo) en
met specifieke Spaanse barokorkestbezetting, d.w.z. met harp en orgel.
Ook bijzonder vanwege de musicologische Hetze tegen componist Valls destijds, vanwege de in die tijd  ‘fout’ gecomponeerde inzet in het deel ‘Qui tollis’.

 Naast deze “Missa Scala Aretina” willen we ook werken van José de Torres y Martinez Bravo uitvoeren, hij was tijd- en landgenoot van Valls. Werken met dezelfde instrumentale bezetting van deze componist o.a.:  “Para el mas glorioso triunfo”, “Sacros deseos” en “Veni sancte spiritus”.

posterontwerp : Jos den Dikken

2012
newsky Prokofjev, Alexander Nevsky
Dr Anton Philipszaal, Den Haag
Michel Tabachnik, dirigent, Natascha Petrinsky, mezzosopraan,
het Nederlands Concertkoor

Amper teruggekeerd van een grootse concerttournee door Europa werd Prokofjev gevraagd filmmuziek te schrijven bij een film over Alexander Nevsky. Deze Russische hertog en veldheer versloeg in 1242 de Duitse Kruisridders en werd daarmee een levende legende. Prokofjev bewerkte de muziek kort na de filmpremičre tot een cantate voor mezzosopraan, koor en orkest. De gure wind van de Siberische winter is haast voelbaar in Prokofjevs noten en vooral de spectaculaire climax tijdens de strijd op het ijs moet u eens in uw leven live gehoord hebben.

maestro
9 november 2012 Maestro 2012 
Het Nederlands Concertkoor heeft zijn medewerking verleend aan
het programma Maestro van de AVRO.
In dit programma strijden acht BN-ers, om de titel ‘Maestro’. Ze gaan de uitdaging aan om zich in acht weken te ontwikkelen tot dirigent van het symfonieorkest Holland Symfonia. In de aflevering van 29 november dirigeerden zij ook het Nederlands Concertkoor. Philharmonie in Haarlem.

ives
13 en 14 september 2012
ORDE EN CHAOS
 
Ives met Koninklijk Concertgebouworkest
Een selectie uit Nederlands Concertkoor zong in de Vierde symfonie van Charles Ives met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Peter Eötvös. 

koorfestival
17 juni 2012 Nederlands Koor Festival
Vrouwenkoor
Zoltán Kodály (1882 - 1967) Hegyi éjszakák
Henk Badings (1907 - 1987) Stabat Mater
Mannenkoor
Franz Schubert (1797-1828) Gesang der Geister über den Wassern Tutti
Sergei Rachmaninoff (1873 - 1943)
Delen uit Vespers, opus 37
Florent Schmitt (1870 - 1958)
Opus 40, nr 2, Par la tempete
Charles E. Ives (1874 - 1954) Psaume 67
Michael Tippet (1905 - 1998) Five Spirituals iberia

IBERIA – IBERIA  2012

Baskische & Georgische liederen
Een prachtig, gevarieerd programma: dans- en feestliederen, klaagzangen en werkkoren, humoristische en magische werken, uit Georgië en Baskenland.
Er bestaat een lang vermoede verwantschap
tussen de volken uit de Pyreneeën en de Kaukasus.
Dit concert is een ware muzikale ontdekkingsreis:
van traditioneel tot modern met ruwe berglandschappen en lieflijke valleien.

Door Coro Encanto o.l.v. Felix van den Hombergh

23 juni - Engelse Kerk , 24 juni - Buiksloterkerk


concertkoor

25 maart 2012 Hermitage
De vrouwen van het Nederlands Concertkoor zongen werken uit de 20e eeuw o.l.v. gastdirigent Béni Csillag in de Hermitage in Amsterdam.

Zoltán Kodály: Hegyi éjszakák, Nagyszalontai Köszöntö, Ének Szent István királyhoz
Albert Roussel: Madrigal aux Muses
Darius Milhaud: Devant sa main nue
Florent Schmitt: Roi et Dame de carreau
Henk Badings: Stabat Mater
Béla Bartók: Párnás táncdal, Kánon, Isten veled! 

lunchconcert


4 januari 2012 Vespers

Lunchpauzeconcert in het Concertgebouw
in Amsterdam o.l.v Boudewijn Jansen.

Rachmaninov Vespers, Vigilie opus 37 delen 1-7 en 15
2011
kleinkoor

filmpje
22 december 2011 Radio 4 Kerstconcert

Het Nederlands Concertkoor gaf een kerstconcert in de Jacobikerk in Utrecht m.m.v Boudewijn Jansen, dirigent; het MCO koperkwintet en Berry van Berkum, organist.

Het programma bestond uit kerstliederen die geselecteerd waren door de luisteraars van Radio 4. Het concert werd rechtstreeks uitgezonden door Radio 4.

vespers


Vespers • Rachmaninoff

Vigilie, opus 37 (1915) van Rachmaninoff
Op een zaterdagmiddag in de herfstschemer luisteren naar Rachmaninoff in de sfeervolle Oude Kerk in hartje Amsterdam...

De Vigilie is muziek uit de Russisch-orthodoxe kerk, in 1915 door Rachmaninoff geschreven, maar bijna nooit in de liturgie uitgevoerd. Het bestaat uit 15 delen, waarvan de eerste zes de eigenlijke ‘Vespers’ zijn. Het Nederlands Concertkoor zingt de Vigilie, een a-capella- werk, in zijn geheel. Het wordt beschouwd als een van de mooiste Russische koorwerken ooit geschreven. o.l.v.
Boudewijn Jansen

Zaterdag 26 november 2011
www.nederlandsconcertkoor.nl
primavera 


Primavera
Spaanse en Italiaanse lente in de kille Nederlandse herfst:
Madrigalen uit Spanje, Catalonië en Italië over liefde, dood en de seizoenen.
De stijl van de stukken varieert: van eenvoudig en verstaanbaar tot expressief en gecompliceerd: een programma voor madrigaalliefhebbers!
Werken van o.a. Monteverdi, Stradella, Gesualdo, Di Lasso en Guerrero.
  M.m.v. Liesbeth Vreeburg (harp) die een aantal werken begeleidt
waaronder een solo/duet waarin ik zing, en een paar solostukken zal spelen. (www.liesbethvreeburg.nl)

ik zing duet : Tirsi e Clori van Claudio Monteverdi

20 november Buiksloterkerk, Amsterdam
26 november Engelse kerk, Amsterdam

elektra
Elektra - Richard Strauss

Toonkunstkoor Amsterdam verleent wederom medewerking
aan de productie Elektra van De Nederlandse Opera in oktober 2011.


gente differente 2011  Gente Differente
(vrij vertaald: vreemde eenden)
Spaanstalige literatuur verklankt door niet-Spaanstalige componisten 
U hoort muziek uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Kroatië,
de Verenigde Staten en Finland.
Uitgangspunt voor dit programma is Cloudburst van Eric Whitacre,
een bijzonder werk voor koor, piano, slagwerk en handcarillon. Ondanks de Engelse titel is Cloudburst geschreven op Spaanse tekst van Octavio Paz.
Het is de uitbeelding van een onweersbui na lange droogte, waarbij het koor niet alleen zingt maar ook op verschillende manieren de regen imiteert,
daarbij ondersteund door de begeleiding.

21 mei, Amstelkerk, 22 mei - Engelse kerk, AmsterdamMahler  Tweede Symfonie


 het Nederlands Concertkoor ism
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht.
Birgit Remmert, alt; Elisabeth Watts, sopraan.
14, 16 en 17 mei 2011
2010

Rutter Magnificat

Nederlands Concertkoor ism Holland Symfonia
o.l.v. Jurjen Hempel. Renate Arends, sopraan.
21, 22 en 26 december 2010

historia navidad
kerstconcert 2010 Historia de Navidad
Kerstmotetten, villancicos en een ensalada (Spanje 16 e /17 e eeuw)

‘Hij is geboren!'
In het kerstprogramma Historia de Navidad vertelt het Spaantalige Coro Encanto ‘het' verhaal, van begin tot eind. In motetten, villancicos en een ensalada
uit de Spaanse renaissance.
In de taal van de kerk én in de taal van het volk.
Met werken van o.a. Cardoso, Comes, Fletxa, Morales en Victoria.

17 december 2010 Engelse Kerk, Begijnhof, Amsterdam
19 december 2010 Buiksloterkerk, Amsterdam


Beethoven 9e symfonie, Diepenbrock Te Deum
 
Nederlands Concertkoor ism Residentie Orkest o.l.v. Neeme Järvi.
Alexandra Coku, sopraan; Cécile van de Sant, alt;
Steve Davislim, tenor; Vuyani Mlinde, bas.
  18 en 21 september 2010lamento y jubilo


2010     LAMENTO Y JÚBILO
Klaag- en jubelzangen uit Spanje, Portugal en Latijns-Amerika.
Veel lief én leed in een programma van uitersten: componisten uit de 16de én de 21e eeuw, zoals Morales, Rodrigo, de Brito en Vilarroig.
Het leven en de dood. Devotie en deernis.
Maar dan is het carnaval en is het tijd om te dansen en te drinken....
  In het eerste deel 16de eeuwse klaagzangen van de profeet Jeremias, gecomponeerd door Estęvăo de Brito, afgewisseld met delen uit het Requiem van Cristóbal Morales.
En ook een schitterende klacht van koning David over het verlies van zijn zoon Absalom, getoonzet door de hedendaagse/20 e eeuwse componist Joaquín Rodrigo.

Na de pauze gooit Coro Encanto het over een geheel andere boeg en is er ruim baan voor jubelzangen en dans- en drinkliederen. Naast het bekende drinklied Oy comamos y bebamos , brengt Coro Encanto een aantal kolderieke Sefardische melodieën en carnavalsliederen uit Zuid-Amerika. Ook te horen zijn een Spaans dansliedje, bewerkt door de Amerikaanse componist Aaron Copland en een vrolijk stuk in een verzonnen taal van de Catalaanse componist Pedro Vilarroig.

Engelse Kerk - Begijnhof - A'dam, 18 juni en  19 juni 2010Requiem van Verdi
Nederlands Concertkoor ism.
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Otto Tausk.
Majella Cullagh, sopraan; Katharina Karneus, alt;
Dennis O'Neill, tenor; Stanislav Shvets, bas
Amsterdam, 12, 14 en 15 juni 2010
2009
filmpje
filmpje

Faure Requiem, 23 dec 2009

Conrad van Alphen conducting Faure Requiem
in the Concertgebouw summer concert series with Sinfonia Rotterdam, Nederlands Concertkoor, Johannette Zomer and Thomas Oliemans.

festiva navidad december 2009 , Festiva Navidad,
Antonio Marquez Lésbio 1639/1709 (Portugal), Joseph Ruiz Samaniego rond 1660 (Spanje, geen geb. en sterfdata bekend), Juan Bautista Comes 1568-1643 (Spanje)
Mateo Flecha 1481-1553 (Spanje)
En een aantal kortere Villancicos & Motet ten van o.a. Guerrero, Morales en Vicoria
Deze van oorsprong Spaanse liedvorm kende een grote bloeitijd in de 17 e eeuw. Villancicos werden vaak geschreven voor de viering van religieuze gebeurtenissen,
zoals de naamdag van de heilige of de geboorte van Christus.
Ze werden vaak in de kerk gezongen, maar maakten geen deel uit van de liturgie.
Veel Villancicos zijn kerstliederen.
“El fuego” van de bekende Spaanse componist Mateo Flecha behoort overigens tot een andere bekende Spaanse liedvorm: de ‘Ensalada', letterlijk ‘salade'. Het is een populaire liedvorm uit de 16de eeuw waarin coupletten in verschillende talen en stijlen en met wisselende versvormen aaneengeregen worden.
18 dec 2009 – Engelse Kerk – Amsterdam, 20 dec 2009 – OLVG Kapel AmsterdamFrans programma
Faure: Cantique de Jean Racine; Pavane
Poulenc :Margoton va t'a l'iau, en La belle se sied au pied de la tour.
Nederlands Concertkoor ism.
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin.
6 en 7 november 2009

war

woensdag 9 september 2009
Het Gelders Orkest herdenkt Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem, nu 65 jaar geleden, met het War Requiem van Benjamin Britten.
Een aangrijpende aanklacht tegen de waanzin van oorlog.
Concerten vinden plaats in Arnhem en Nijmegen.
  Onder leiding van honorair gastdirigent Martin Sieghart. Verder verlenen drie solisten, het Nederlands Concertkoor en het Roder Jongenskoor hun medewerking.


Faure Requiem
Nederlands Concertkoor ism.
Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen.
 Johannette Zomer, sopraan; Thomas Oliemans, bariton.
30 augustus 2009.

nostalgia


juni 2009 Nostalgia

In Spanje en Portugal, vrijwel geheel omgeven door water, uit zich dat vaak in heimwee naar de zee. We zingen drie cycli van hedendaagse componisten over heimwee, verlangen en weemoed, op teksten van bekende dichters, en een aantal madrigalen uit Portugal en Spanje, o.a. van Vásquez en Rimonte. Daarnaast zingen we enkele liederen voor vrouwenkoor uit Brazilië, waar “saudade” in de volksaard zit. We beëindigen onze weemoedige rondreis met enkele Habaneras, heimweemuziek met een vrolijk en ritmisch karakter, waarbij Greetje de Oude ons op accordeon begeleidt. Zij begeleidt ons ook in het prachtige Alfonsina y el mar van de Argentijnse componist Ariel Ramírez.
Een programma vol weemoed en verlangen, met veel muzikale variatie en passie!

 m.m.v. Greetje de Oude (accordeon)
Waalse Kerk – OLVG Kapel , Amsterdam
2008
amores
2008 Amor de los Amores
Spaanse Hoogliedmotetten en Liefdesliederen

In het programma ‘Amor de los Amores' bezingt Coro Encanto de LIEFDE.
Van Spaanse Hoogliedmotetten uit de Renaissance tot wereldse liefdesliederen uit latere tijden. Inspiratiebron is het Hooglied, het enige Bijbelboek waar het woord ‘God' niet in voorkomt, maar waarin het allemaal draait om de liefde.
In het Spaans: Cantar de los Cantares: het lied der liederen.
Het programma bevat prachtige religieuze werken van De Victoria, Morales, Guerrero en Valls, madrigalen geďnspireerd op het Hooglied en liefdesliederen van diverse componisten, in verschillende dialecten. Een liefdevol en afwisselend programma!
Een aantal liederen wordt begeleid door Bárbara Cerón Olvera (Spaanse harp) en Israel Castillo Hernández (Viola da gamba); zij zullen tevens een instrumentaal intermezzo verzorgen.

Engelse kerk -Amsterdam, Uilenburger Synagoge - Amsterdam

nuevo mundo juni 2008, Nuevo Mundo

4 eeuwen Latijns-Amerikaanse koormuziek

Wereldlijke- en geestelijke muziek uit Latijns-Amerika:
o.a. 16e eeuwse liederen, tango's van Astor Piazzolla
en minder bekende werken van o.a. Villa Lobos en Grau.
Een verrassend en afwisselend programma waarin teksten in het Latijn, Braziliaans, Spaans en in de plaatselijke talen, zoals het Quecha en Nahuatl worden gezongen.


Engelse Kerk, Amsterdam -Uilenburger Synagoge, Amsterdam
2007
lorca 2007, Lorca y su Granada

Federico García Lorca is het middelpunt van de juni-concerten van Coro Encanto.
U hoort gedichten van Lorca door verschillende componisten op muziek gezet,
volksmuziek die door Lorca verzameld is en een aangrijpend stuk over de dood van Lorca.
Een zeer afwisselend programma
van traditionele Spaanse tot moderne muziek.
Coro Encanto staat onder leiding van Felix van den Hombergh.
Gitarist Alvaro Pinto, gespecialiseerd in Spaanse
en Zuid-Amerikaanse muziek, verleent zijn medewerking.

Keizersgrachtkerk - Amsterdam, Engelse kerk - Amsterdam
2006
por tierra
2006 por Tierra y Mar

Coro Encanto brengt muziek uit het grote Spaanse Rijk van de 16e en 17e eeuw.
Een rijk, waarin veel verschillende culturen verenigd waren en diverse combinaties van stijlen klonken. U luistert in dit concert naar Spaanse, Italiaanse, Franse, Vlaamse en Latijn-Amerikaanse liederen, die hoorbaar over en weer beďnvloed zijn.
Met gastoptreden van- en begeleiding door Musica Temprana, olv.Adrián Rodriguez Van der Spoel, een ensemble gespecialiseerd in Latijs-Amerikaanse Barok- en volksmuziek.
 
Doopsgezinde kerk, Amsterdam, Engelse kerk, Amsterdam
2005
judio
2005, Encanto Judío

In het programma Encanto Judío - wat vertaald kan worden als ‘joodse charme’ - worden liederen ten gehore gebracht in het ‘Ladino’, de taal van de (oorspronkelijk) Spaanse joden, en het Hebreeuws. De melodieën zelf stammen grotendeels uit de middeleeuwen, maar de arrangementen, van componisten zoals Paul Ben-Haim
en Gil Aldema, zijn modern.
Het programma wordt afgewisseld met solistische bijdragen van Julia Bronkhorst en Henk van Lingen, die liederen brengen met als inspiratiebron de multiculturele samenleving van joden, Moren en christenen in het middeleeuwse Spanje. Zij vertolken composities van onder anderen Joaquín Rodrigo, Manuel de Falla en Pablo Escande (premičre).
2004

barcelona

2004 Barcelona XX
In dit programma bracht Coro Encanto een selectie van koormuziek, getoonzet door Catalaanse componisten die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse Catalaanse koortraditie.
Voornamelijk werd geput uit het zogenaamd Cançoner Popular de Catalunya (‘Volksliedboek van Catalonië’), een in 1921 begonnen compilatie van volksmelodieën die inmiddels 180.000 documenten telt. Deze muziek is van groot belang voor de ontwikkeling en het in stand houden van de Catalaanse culturele indentiteit.


Maarten Luther Kerk, Weesp | Instituto Cervantes, Utrecht | Engelse kerk, Amsterdam

capella


diverse concerten met:
Cappella Casulana, madrigalenkoor

2x festival oude muziek te Hoorn:
 Sweelink Festival
Monteverdi Festival

verder oa:
 2003
Cappella Casulana, vrouwenkoor o.l.v. Mirjam Boers verzorgt op
21 juni een uitvoering in de Oranjekerk, Amsterdam.
  werk van o.a. Casulana,
Festa,  Monteverdi,  Sweelinck,  Palestrina en Poulenc.

:
2001


 2001 projectkoor SYRINX olv Jeroen Spitteler
Ton de Leeuw
Francis Poulenc
Jan PZN Sweelinck

2 producties
 the female choir Chorus Sanctarum Virginum olv Enrique López-Cortón
1998


20 cc  olv Janet de langen ihkv de Gay games 1998


 
diverse optredens met vrouwenkwartet de Clario's


 koor van cantina vocaal olv Janet de Langen [en zangdocente]